جاوا اسکریپت چیست؟ همه چیز در خصوص این دوست داشتنی

جاوا اسکریپت چیست؟ همه چیز در خصوص این دوست داشتنی

سلام دوستان با یک مقاله کاربردی دیگر در خدمت شما هستیم و در این مقاله قصد داریم تا زبان برنامه نویسی جاوا اسکریپت را زیر ذره بین قرار دهیم و ابعاد گسترده این زبان برنامه نویسی را بررسی کنیم پس تا پایان این مقاله کاربردی با ما همراه باشید.

زبان برنامه نویسی جاوا اسکریپت چیست؟

Javascript که به صورت خلاصه تر js خوانده می شود یکی از زبان های برنامه نویسی مفسری/کامپایلری است که برای توسعه سمت کاربر(Client) و سمت سرور(Back-End) استفاده می شود. جاوا اسکریپت زبان سطح بالا(High Level)،مفسری/کامپایلری( در ادامه دلیل این را متوجه خواهید شد)،شی گرا و داینامیک است و برای اکثر کارها می تواند پاسخگوی نیازهای مختلف شما باشد. در ادامه با ویژگی های آن و کاربرد و میزان درآمد از جاوا اسکریپت را توضیح خواهیم داد.

ممکن است برخی اصطلاحات را بشنوید اما نمی دانید که چه معنایی دارند از این بابت نگران نباشید در ادامه کامل متوجه خواهید شد

اولین سوال: منظور از سطح بالا چیست؟

قطعا اولین سوالی که در ذهن شما می آید این است منظور از زبان سطح بالا(High Level)چیست؟

زبان های برنامه نویسی به دو دسته سطح پایین(Low Level) و دسته سطح بالا(High Level) تقسیم بندی میشوند:

Low Level: زبان هایی که به سخت افزار نزدیک تر هستند مانند زبان ماشین(Machine Language) یعنی مستقیما با سخت افزار در ارتباط هستند.همانطور که متوجه هستید کامپیوتر ها به زبان صفر و یک(Binary Code)صحبت میکنند یعنی فقط عدد 0و1 را متوجه می شوند.از جمله این زبان میتوانیم به زبان اسمبلی(Assembly) اشاره کنیم.

اما یادگیری زبان ماشین که اساسا 0و1کار بسیار دشواری بود به گونه ای که اشتباه در یک 0و1 نتیجه کار را عوض میکرد.به همین دلیل تصمیم بر این گرفته شده که زبان های برنامه نویسی توسعه داده شود که به زبان انسان نزدیک تر هستند بدین منظور زبان های سطح بالا(High Level) ایجاد شدند که به صورت عادی و با بلد بودن مقداری زبان انگلیسی افراد مبتدی نیز میتوانند برنامه نویسی را یاد بگیرند.

دومین سوال: زبان مفسری چیست؟

سوال بعدی که ذهن شما را به خود مشغول میکند این است که منظور از زبان مفسری چیست؟

مفسری(Interpreter)به این معناست که کدهای نوشته شده خط به خط اجرا میشوند ولی در این حالت سرعت اجرای برنامه نوشته شده پایین است چرا که خط به خط کدها را تحلیل و بررسی میکند و اگر احیانا در این میان خطایی وجود داشته برنامه نویس را مطلع میکند.این زبان ها وابسته به سیستم عامل نیستند چرا که به صورت همزمان اجرا می شوند.

توصیه میکنیم این مقاله را مطالعه کنید: برنامه نویسی همزمان و غیر همزمان چیست؟

سومین سوال: زبان کامپایلری چه معنایی دارد؟

در زبان های کامپایلری کدها کامل اجرا می شوند و سپس کامپایلر برنامه نویس را از خطاهای موجود در برنامه مطلع میکند.اما کامپایلرها بر خلاف مفسرها وابسته به سیستم عامل هستند.به این معنا که اگر آن را مخصوص سیستم عامل ویندوز تولید کرده باشید نمی توانید از آن در لینوکس یا مکینتاش استفاده کنید.

چهارمین سوال: شی گرایی(Object-Oreinted Programming)به چه معناست؟

شی گرایی یک روش برنامه نویسی است که بر اساس مفهوم اشیاء (Objects) ساختاردهی می‌شود. در شی گرایی، هر شئ (Object) دارای وضعیت (State) و رفتار (Behavior) است. وضعیت شئ توسط متغیرها نشان داده می‌شود و رفتار آن توسط توابع و روش‌ها (Methods) تعریف شده در کلاس آن شئ اجرا می‌شود.

در شی گرایی، برنامه نوشتن به صورت مجموعه‌ای از کلاس‌ها است که هر کلاس به عنوان چارچوب برای ساختن اشئها عمل می‌کند. هر کلاس دارای خصوصیات (Properties) خود است که با استفاده از متغیرها نمایش داده می‌شود و عملکردهای خود را با استفاده از توابع و روش‌ها پیدا می‌کند.

برخلاف روش های دستورالعمل-گرا، در شي گرائي، بحث بيشتر در مورد اشياء و روابط بين آنها است تا اجراي دستورات خاص. این روش برنامه نویسی به برنامه نویسان کمک می‌کند تا کدهای قابل استفاده مجدد (Reusable) و قابل تعمیم (Extensible) بسازند.

به عنوان مثال، فرض کنید یک کلاس به نام “خودرو” دارید. این کلاس شامل خصوصیاتی مانند سرعت، رنگ، برند و رفتارهایی مانند شروع حرکت، توقف و تغییر سرعت است. با استفاده از این کلاس، شما می‌توانید چندین شئ خودرو با خصوصیات و رفتارهای منحصر به فرد بسازید.

شی گرایی به عنوان یک الگو در بسیاری از زبان‌های برنامه نویسی مورد استفاده قرار می‌گیرد، از جمله جاوا اسکریپت،سی شارپ،پایتون و…

پنجمین سوال: سمت کاربر(Front End)چه تفاوتی با سمت سرور(Back End) دارد؟

زبان های سمت سرور در واقع پشت صحنه وبسایت هستند و باعث تعاملی(Interactive) شدن وبسایت می شود.مثال دیگری را برای شما میزنیم تا موضوع را روشن تر کنیم.به عنوان مثال شما روی دکمه “افزودن به سبد خرید” کلیک میکنید.زمانی که شما کلیک میکنید یک درخواست(Request) به سرور میفرستید سرور این داده ها را پردازش میکند و اطلاعاتی که در دیتابیس(Database)ذخیره است را به عنوان خروجی کار(Response) به شما نمایش میدهد.اما فرانت اند ظاهر وبسایت است و در واقع بخشی است که کاربر می بیند.این بخش با HTML-CSS و Javascript ساخته میشود


ششمین سوال؟ داینامیک بودن به چه معناست؟

داینامیک بودن در یک تعریف ساده می توان آن را به این صورت معرفی کرد: زمانی که شما در حال نوشتن برنامه خود هستید میخواهید محتوای متغیر خود را تغییر دهید. زبان های جاوا اسکریپت،پی اچ پی،پایتون و Objective-C زبان هایی هستند که در زمان نوشتن برنامه خود می توانید محتوای آن را تغییر دهید.

جاوا اسکریپت چقدر محبوب است؟

طبق آماری که سایت makeuseof منتشر کرده است حدود 65درصد از توسعه دهندگان حرفه ای از جاوا اسکریپت و فریم ورک های آن استفاده میکنند.این به این معناست که هر کسی که قصد شروع برنامه نویسی را دارد یکی از بهترین زبان های برنامه نویسی برای شروع است.چرا که علاوه بر ساده بودن آن یکی از پر کاربردترین زبان های برنامه نویسی است که در ادامه کاربردهای آن را معرفی میکنیم.اما محبوبیت جاوا اسکریپت در ایران چطور است؟ فقط لازم است سری به سایت های کاریابی مثل جابینجا یا جاب ویژن بزنید و کلمه جاوا اسکریت را جستجو کنید و با انبوهی از آگهی های استخدامی مواجه می شوید که نیاز به برنامه نویس جاوا اسکریپت که به یکی یا چند تا از فریم ورک های جاوا اسکریپت مسلط باشند نیاز دارند. پس از این بابت نگران بیکار شدن یا استخدام شدن نباشید

در چه زمینه هایی میتوانیم از جاوا اسکریپت استفاده کنیم؟

برنامه نویسی فرانت اند

جاوا اسکریپت

اصلی ترین کاربرد جاوا اسکریپت در توسعه برنامه های فرانت اند است. علاوه بر جاوا اسکریپت خام(Pure) می توانید از فریم ورک های آن مثل React,Vue،Angular،NextJs و… استفاده کرد

برنامه نویسی بک اند

جاوا اسکریپت
turned on gray laptop computer

تا چند سال پیش تنها کاربرد جاوا اسکریپت فقط در فرانت اند بود اما خبر خوب این است که از جاوا اسکریپت هم می توان در برنامه نویسی سمت سرور(Back-End) استفاده کرد. به این منظور می توانید از فریم ورک Node.js استفاده کنید

ساخت برنامه های ویندوزی(Desktop)

جاوا اسکریپت

جالب ترین بخش جاوا اسکریپت ساخت برنامه های ویندوز(Desktop) است. با استفاده از فریم ورک الکترون(Electron.js) میتوان برنامه های ویندوزی بسیار جالبی را طراحی کرد

برنامه نویسی موبایل

خوشبختانه جاوا اسکریپت در این زمینه نیز حرفی برای گفتن دارد و می توانید از این زبان برای ساخت برنامه های موبایلی نیز استفاده کنید. به این منظور میتوانید از فریم ورک React Native استفاده کنید.

کاربردهای دیگر جاوا اسکریپت:

  • اعتبار سنجی سمت کاربر(Validation)
  • دست کاری صفحات HTML
  • اعلان های کاربر
  • و…

سخن پایانی

در این مقاله سعی کردیم تا زبان برنامه نویسی جاوا اسکریپت را برای شما عزیزان معرفی و کاربردهای آن را توضیح دهیمم. این که چقدر زمان بگذاریم جاوا اسکریپت را یاد میگیریم،کاملا بستگی به زمانی دارد که شما برای یادگیری قرار میدهید.امیدواریم این مقاله برای شما مفید واقع شده باشد.

در پایان پیشنهاد میکنیم مقاله های زیر را بخوانید:

محبوب ترین فریم ورک های جاوا اسکریپت

فرانت اند چیست؟ نقشه راه یادگیری فرانت اند

دیدگاه‌ها ۰
ارسال دیدگاه جدید